Anemia w ciąży

anemia

Pani Anemia ulubiła sobie kobiety w ciąży ( 40%! Przyszłych Mam choruje)… Cobym to nie zaniżała statystyk miałam i Ja….
Szczerze mowiąc nie przeszkadzała mi jakoś strasznie w normalnym życiu, ale po badaniach i po tabletkoterapii poczułam różnicę!
Tak więc, kochane Kobietki, trzeba robić badania!!! Bo nigdy nie wiesz, co w Tobie piszczy, zwłaszcza, że zapotrzebowanie na Fe w ciąży wzrasta!
W całej mojej anemicznej przygodzie najbardziej przeszkadzał mi „metalicznie obrzydliwy” smak soku pomarańczowego (do popijania tabletek), który moje hormony kazały nienawidzieć (dobrze, że takie odrzuty nie trwają wiecznie, w chwili obecnej ja i sok żyjemy już w szczęściu i harmonii)…
Nieeee, nie lubię się dręczyć i chyba mam wszystkie klepki… Dlaczego więc sok pomarańczowy? Czek pliz poniżej…
Niedobory żelaza wynikają ze źle zbilansowanej diety, słabej przyswajalności żelaza i zbyt dużego jego wydalania.Jakie są oznaki Anemii:
blada cera (w moim przypadku bladość lica jest normą, przybrałam więc barwę ultramaryny)
senność,
brak energii,
gorsza sprawność umysłowa i koncentracja,
mniejsza odporność
problemy z wlosami i paznokciami
 dla Dziecka konsekwencją może być niższa waga urodzeniowa.Dbaj więc o dietę!
Źródłem Żelaza w produktach pochodzenia zwierzęcego jest:
mięso cielęce (wysoka przyswajalność 22%)żółtka jaj,
mięso wołowe,
ryby.Roślinki zawierające najwięcej tego pierwiastka to:
żółte i zielone warzywa liściaste
nasiona roślin strączkowych
całe ziarna zbóż
kakao

Uwaga Uwaga! W/w sokiem z pomarańczy nie katowałam się bez powodu.. soki z dużą zawartością witaminy C (np z czarnej pożeczki, aronii, żurawiny, albo ww pomarańczy) zwiększają znacznie przyswajalność żelaza…

M.