Kwas Foliowy

kwas foliowy

 

Nazwa: Kwas Foliowy

Cel Misji: Ochrona przyszłych i obecnych Mam i Dzieciątek
Dawka: 0,4mg/dobę*

Kwas Foliowy powinno przyjmować się jeszcze przed zajściem
w ciążę. Odgrywa istotną rolę w procesie podziału komórek, czyli
na samiutkim początku ciąży, gdzie większość z nas nie jest jeszcze świadoma swojego stanu…
Suplementacja farmakologiczna jest ważna dlatego, że Kwas Foliowy z naturalnych źródeł łatwo ulega zniszczeniu pod wpływem promieni słonecznych oraz wysokiej temperatury (podczas gotowania i pieczenia szacuje się, że straty wynoszą 50 – 90%).

Funkcje:
– zapobiega anemii,
– profilaktyka wad cewy nerwowej u płodu (na skutek niewłaściwego jej rozwoju może powstać bezmózgowie, rozszczep kęgosłupa, przepuklina oponowo-rdzeniowa).

Naturalne źródła występownia Kwasu Foliowego:
– warzywa liściaste: szpinak, kapusta włoska, sałata,
– brukselka,
– pełne ziarna zbóż,
– rośliny strączkowe: fasolka, zielony groszek,
– szparagi,
– brokuły,
– banany,
– sok z pomarańczy

Niedobory Kwasu Foliowego u Ciężarnych mogą spowodować:
– niedorozwój łożyska,
– spadek masy urodzeniowej, a nawet samoistne poronienia.

M.

* Kobiety w ciąży powinny ustalić dawkowanie oraz długość przyjmowania Kwasu Foliowego (zazwyczaj do końca 12go tygodnia) ze swoim lekarzem.